Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Πάρε μια ύαινα να 'χεις


Χθες ήταν η παγκόσμια μέρα ζώων οπόταν, επί την ευκαιρία λοιπόν ας μάθουμε κάτι για αυτά...Πρόβατο Vs Ύαινα



Προβατο


Το οικόσιτο πρόβατο (Ovis aries), το πιο κοινό μέλος της οικογένειας των προβάτων (Ovis), είναι ένα μηρυκαστικό, τετράποδο ζώο, που πιθανότατα κατάγεται από τα άγρια πρόβατα mouflon της Νότιας και Νοτιοδυτικής Ασίας. Για την εξημέρωση των προβάτων υπάρχουν τεκμήρια στο Ιράκ που χρονολογούνται από το 9.000 π.Χ. Τα πρόβατα συνδέθηκαν με πολλούς πολιτισμούς, κυρίως στη Βρετανία και τη Μεσόγειο, όπου αποτελούν το πιο κοινό αντικείμενο της κτηνοτροφίας. Έχουν μεγάλη οικονομική σημασία, καθώς η απόδοση εισοδήματος που προσφέρουν σε σχέση με το κόστος της εκτροφής τους είναι γύρω στο 400%. Ο παγκόσμιος πληθυσμός των προβάτων υπολογίζεται γύρω στο ένα δισεκατομμύριο. Στις 24 Νοεμβρίου του 2009 πέθανε στην Αυστραλία σε ηλικία 23 ετών και 7 μηνών το γηραιότερο πρόβατο στον κόσμο, η Λάκι.

Χαρακτηριστικά

Ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους, ονομάζονται αρνιά μέχρι δυο μηνών, ζυγούρια μέχρι ενός έτους, κριάρια τα ώριμα αρσενικά και προβατίνες τα θηλυκά. Έχουν μέτριο σώμα που καλύπτεται από πυκνό τρίχωμα, απαλό στην αφή, σγουρό ή ίσιο, μακρύ ή κοντό, λευκό, μαύρο, καστανό ή γκρίζο. Ζουν 10 έως 14 χρόνια, ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσής τους. Τρέφονται με νωπά χόρτα, τα οποία καταπίνουν σχεδόν αμάσητα, ώστε να εξασφαλιστούν κατά τη διάρκεια της ημερήσιας βοσκής οι μεγάλες ποσότητες που απαιτούνται - αργότερα όταν αναπαύονται, η τροφή επανέρχεται στο στόμα και αναμασάται.

Εγκυμοσύνη

Τα πρόβατα θεωρούνται πολυγαμικά ζώα. Έτσι, στο κοπάδι, σε κάθε κριάρι πρέπει να αντιστοιχούν γύρω στις 30-50 προβατίνες. Η εγκυμοσύνη διαρκεί κατά μέσο όρο 150 μέρες.Ο πρώτος τοκετός γίνεται σε ηλικία 14-17 μηνών ή 2 ετών [2. Τα θηλυκά γεννούν 1-2 ή σπανιότερα 3-4 μικρά, ύστερα από κύηση 5 μηνών. Οι προβατίνες γεννούν μόνο μια φορά τον χρόνο, αν και βιολογικά έχουν τη δυνατότητα να γεννούν κάθε 6-7 μήνες. Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε προβατίνα αναγνωρίζει το δικό της μικρό, ανάμεσα σε πλήθος άλλων, βάσει της μυρωδιάς των μικρών της. Τα πρόβατα ενηλικιώνονται σε 2 χρόνια αν είναι αρσενικά, και σε ένα χρόνο αν είναι θηλυκά.

*****************************************************************************

Υαινα 

1-"Η ύαινα είναι ζώο, της οικογένειας των Υαινίδων η οποία με τη σειρά της ανήκει στην ομοταξία των Θήλαστικων. Είναι γνωστά τρία είδη της: Η Ύαινα η στικτή (Crocuta crocuta) της Αφρικής που ζει νότια της Σαχάρας, η Ύαινα η καστανή (Hyaena brunnea) της Νότιας Αφρικης και η Ύαινα η ραβδωτή (Hyaena hyaena), η οποία ζει από τη βόρεια και βορειοανατολική Αφρική ως την Μικρά Ασία και την Ινδία. Η ύαινα η στικτή είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος και η πιο επιθετική. Θεωρείται αποκρουστικό ζώο εξαιτίας της συνήθειας του να τρέφεται κυρίως από νεκρά ζώα και της αντιπαθητικής του εμφάνισης.
Το αρσενικό μπορεί να φτάσει τα 1,5 μέτρα σε συνολικό μήκος σώματος και ύψος 91 εκ. (στον ώμο). Οι ύαινες αυτές είναι νυκτόβιες. Ζουν σε ομάδες, πολλές φορές των 100 ατόμων, και κυνηγούν μαζί αναπτύσσοντας ταχύτητα μέχρι 65 χλμ. την ώρα. Μπορούν να αντιληφθούν ένα πτώμα από μεγάλη απόσταση. Κυνηγούν κυρίως πρόβατα, κατσίκες, μοσχάρια, μικρές αντίλοπες και άλλα μικρά ζώα. Ζουν ως 25 χρόνια" (Wikipedia)



2-"Θηλαστικό σαρκοφάγο ζώο της οικογένειας των υαινιδών. Είναι μεγάλο, άγριο και αιμοβόρο ζώο με αποκρουστική εμφάνιση και χαρακτηριστική αντιπαθητική οσμή που του μένει από την τροφή που κυνηγά και που συνήθως είναι πτώματα ζώων.Είναι μεγαλόσωμη η ύαινα (το μήκος της φτάνει τα 1,50 μ.), με δυνατούς μύες, γερό σβέρκο και πόδια. Τα μπροστινά της πόδια είναι πιο ψηλά από τα πίσω, για τούτο και η ράχη της δεν είναι οριζόντια. Τ' αφτιά της μικρά, είναι πάντοτε όρθια και τα μάτια της μεγάλα, πονηρά, σπινθηροβόλα, αρπακτικά. Το κεφάλι της μεγάλο. Τα δόντια της είναι υπερβολικά γερά και κοφτερά, έτσι εξηγείται κι η ικανότητά της να ξεσκίζει εύκολα τη λεία της και να θρυμματίζει ακόμα και τα κόκαλα της. Έχει τρίχωμα σκληρό κι αραιό, που στη ράχη κοντά στο λαιμό σχηματίζει μικρή χαίτη.
Η ύαινα ζει αποκλειστικά με σάρκες. Προτιμά τα νεκρά ζώα, αλλά όχι σπάνια επιτίθεται και στους ζωντανούς στόχους, ακόμα και σε ανθρώπους. Κυνηγά μόνο το βράδυ, ενώ την ημέρα αναπαύεται. Η δυνατή όσφρηση κι ακοή την βοηθούν να εντοπίσει την τροφή της. Η ύαινα γεννά κάθε χρόνο από τρία ως τέσσερα μικρά.
Υπάρχουν τριών ειδών ύαινες: Η στικτή (με βούλες πάνω στο δέρμα της χρωματιστές), η ραβδωτή και η καστανόχρωμη.
Η ύαινα είναι ζώο της Αφρικής και της Νότιας Ασίας, το μοναδικό από την οικογένεια που ζει σ' αυτές τις περιοχές." (livepedia)

 *******************************************************************************

Μάλιστα κύριε, υπάρχουν οι δυο επιλογές...Πρόβατο ή Ύαινα. Ύαινα ή Πρόβατο; Το γελοίο της υπόθεσης είναι πως Ύαινες θεωρούνται και άξιες σεβασμού λόγο της εξυπνάδας τους...μπορούν δηλαδή να σκοτώσουν τα αλλά ζώα για να επιβιώσουν, έχουν την επιλογή της ηγεσίας (Ηγεσία...λέξη θαυμασμού και prestige, μωρέ μπράβο και δεν τους το ‘χα! Ασχημομούρες!!). Και το πρωί ξεκουράζονται ενώ την νύχτα δουλεύουν, και του υποκόσμου!...Τίποτα κάλο κοπέλες υπάρχει; Να έρθουμε και εμείς; (Τους κλείνω το μάτι, πονηρά). Ζει αποκλειστικά με σάρκες...κατά προτίμηση τις νεκρές σάρκες...αυτά είναι.


Προσωπικά σαν Τάκης, για κριαράκι με κόβω...και ας πεθαίνω μωρέ για ένα κομμάτι κρέας. Θα έχω τουλάχιστον ζήσει με 30 ή 50 προβατίνες ....Αυτά είναι!!!


Οποιαδήποτε ομοιότητα...όλο και κάποια σχέση έχει με την πραγματικότητα!

Καλή μας μέρα!

ΥΣ. (1) Μπορεί το κριαράκι ένα κερατάκι να το έχει μεν...αλλά παίδες, υπάρχουν άλλες 29-49 για παρηγοριά! (Κοπέλες  δεν  θέλω  παρεξηγήσεις!)
ΥΣ.(2) Μακριά από Ύαινες παΐδια, είναι αιμοβόρες, θα σου πιουν το αίμα και θα σου φαν όλη την περιούσια …αν όχι και σένα μαζί!

2 σχόλια:

Anef_Oriwn είπε...

Τάκη,

Shαιρετούμεν(τε)!
Εν τζιαι εισαι ζωολόγος;

Τακης είπε...

Καλώς τον/τους

Εν χρειαζεται να εισαι ζωολογος για να γράψεις το συγκεκριμένο ποστ. Τζαι κοινωνιολόγος να εισαι...πάλε μια χαρά το γράφεις.